KNNV Amersfoort doet veel onderzoek op het gebied van flora en fauna. Elk jaar is er een grote natuurinventarisatie waaraan verschillende werkgroepen deelnemen. Daarnaast hebben werkgroepen ook eigen projecten. Hieronder een aantal recente vegetatieonderzoeken en brede natuurinventarisaties, uitgevoerd in en rondom Amersfoort en Leusden.
Zie ook de rapporten van eerdere inventarisaties.
2024 | Natuurinventarisate Bloeidaal
In 2024 doen we een natuurinventarisatie in Bloeidaal, een gebied van het Utrechts Landschap op de grens van Amersfoort en Leusden. Bloeidaal is in 2007 omgevormd van agrarisch gebied naar nieuwe natuur met schrale graslanden, rietmoeras, bosschages en poelen – lees verder
2023 | Natuurinventarisatie Landgoed Heiligenberg, Leusden
Afdelingproject van 2023 was de natuurinventarisatie op Landgoed Heiligenberg, een gebied van Stichting de Boom. Het oude landhuis is gebouwd op een beboste dekzandheuvel langs de Heiligenbergerbeek, op de grens van Leusden en Amersfoort. Het gebied is niet toegankelijk voor publiek. Diverse KNNV werkgroepen werkten mee aan deze natuurinventarisatie en waarnemingen worden oa gepost op waarneming.nl.
Download: Verslag Natuurinventarisatie Landgoed Heiligenberg, Leusden (2023)
2023 | Vegetatieonderzoek Waterrijk, Vathort Amersfoort
Gemeente Amersfoort heeft in het najaar 2021 ten noorden van Amersfoort het nieuwe natuurgebied Waterrijk ingericht. In het voorjaar 2022 zijn de laatste (nattere) delen ingezaaid. Het gebied heeft een totale oppervlakte van 14 ha en is verdeeld in 9 vakken omgeven door brede sloten, met als natuurdoeltypen nat schraalland, vochtig hooiland en een klein deel moeras. Het vegetatieonderzoek is uitgevoerd als nulmeting, door de plantenwerkgroepen van KNNV Amersfoort en IVN Barneveld.
Download het Rapport Vegetatieonderzoek Waterrijk, Vathorst Amersfoort (2023)
2022 | Natuuronderzoek EVZ Tabaksteeg
EVZ Tabaksteeg is een strook nieuwe natuur in de gemeente Leusden, gelegen tussen een woonwijk en een spoorlijn. In 2015, kort na de oplevering, heeft KNNV een natuuronderzoek uitgevoerd op verzoek van de gemeente. In 2022 is opnieuw een natuuronderzoek uitgevoerd, om te zien hoe het gebied zich ontwikkeld heeft. Het gebied is onderdeel van de ecologische zone tussen de uiterwaarden van de Neder-Rijn bij Rhenen en Amersfoort.
Download Rapport Natuuronderzoek EVZ Tabaksteeg (2022) met inventarisaties per werkgroep met soortenlijsten en foto’s.
2021 | Natuuronderzoek Moorsterveld
Het Moorsterveld is een vrij jong natuurgebied langs de Moorsterbeek, niet toegankelijk voor publiek, met een oppervlakte van 22 ha in eigendom en beheer van Stichting De Boom. Het gebied bestaat uit 10% water, 40% bos en 50% grasland. We blijven de ontwikkelingen in dit gebied minimaal 5 jaar achtereen volgen, met 2021 als nulmeting.
Download het Rapport Natuuronderzoek Moorsterveld 2021 (76 pp) met informatie over historie, waterbeheer en maaibeleid, en de inventarisaties per werkgroep met soortenlijsten en foto’s.
2021 | Natuuronderzoek ‘Lakenveld’- Weidegebied Schoolsteegbosjes-noord
Het Lakenveld is een uniek stuk grasland – geaccidenteerd en vochtig, met kwelwateruittreding en relatief geringe bemesting – waar de jarenlange beweiding met lakenvelders resulteerde in een grote variatie aan planten. In 2021 is in dit gebied een natuuronderzoek gedaan voor de gemeente Leusden, met een inventarisatie van planten en zoogdieren, waarbij ook de historie en de waterhuishouding beschreven zijn.
Download het Rapport Natuuronderzoek Weidegebied Schoolsteegbosjes-noord met uitgebreide informatie en soortenlijsten.
2020 | Natuuronderzoek Golfbaan De Hoge Kleij
Golfbaan De Hoge Kleij is een grote golfbaan met 56 ha oppervlak, gelegen aan de Loes van Overeemlaan in Amersfoort. De Natuurcommissie van de golfbaan heeft aan de KNNV Amersfoort gevraagd een natuuronderzoek uit te voeren. Uitgangspunt is dat naar zoveel mogelijk onderwerpen wordt gekeken. Het onderzoek werd uitgevoerd in 2020 en veel werkgroepen van KNNV Amersfoort hebben daaraan meegewerkt. Waarnemingen zijn zoveel mogelijk ingevoerd op waarneming.nl, dus daar was in de loop van het jaar te volgen wat er zoal aangetroffen werd. Het rapport is half april aangeboden aan de Natuurcommissie.
Download het Rapport Natuuronderzoek Golfbaan De Hoge Kleij met soortenlijsten en foto’s.
2020 | Vegetatieonderzoek Bloeiende Bermen in de gemeente Leusden 2020
De rijkbloeiende bermen langs een aantal fietspaden in de gemeente Leusden waren voor de plantenwerkgroep aanleiding om een onderzoek te doen naar de vegetatie in deze bermen. De bermen worden beheerd door de gemeente Leusden en het onderhoud (maaien en dergelijke) wordt uitgevoerd door Sight landscaping uit Harderwijk.
In de weg- en slootbermen van 7 vrijliggende fietspaden werden in totaal 292 plantensoorten gevonden. ‘Gelet op de bloemenrijkdom van de onderzochte bermen is het aan te bevelen om het maaibeleid met 50 cm stroken te continueren. Om de biodiversiteit verder te verhogen zou gefaseerd maaien overwogen kunnen worden, waarbij een deel van de vegatatie ook tijdens de winter blijft staan.’
Download het Rapport Vegetatieonderzoek zeven bermen in de gemeente Leusden met soortenlijsten en veel foto’s.
2019 | Natuuronderzoek de Schammer
De Schammer is een natuurontwikkelingsgebied langs de Barneveldsebeek waar we in 2019 een natuurinventarisatie maakten voor het Utrechts Landschap. Diverse werkgroepen deden hieraan mee (o.a. planten, vogels, waterleven, vlinders en libellen, nachtvlinders, vleermuizen). In 2014 werd ook een inventarisatie gemaakt in dit gebied, we waren benieuwd naar verschillen en nieuwe ontwikkelingen.
Download het Rapport Natuuronderzoek De Schammer in Leusden. ‘Het mag als een grote bijzonderheid gelden dat er in De Schammer ruim 1.000 soorten zijn gevonden. De KNNV beschikt over veel menskracht en er is in De Schammer een grote biodiversiteit. Dat laatste komt vooral door de inrichting van het gebied, met houtwallen, bosschages, sloten en slenken, de plasdraszone, waterpartijen, graslanden en de lemige afgeplagde gebieden. Al met al een zeer geslaagd onderzoek.’
2019 | Vegetatieonderzoek Willemsduintjes op het Elisabeth terrein langs de Heiligenbergerbeek
Stichting Elisabeth Groen beheert het terrein waar vroeger het Elisabeth ziekenhuis van Amersfoort stond. Het ziekenhuis is afgebroken en het terrein wordt ingericht als natuurterrein. Het gebied ligt langs de Heiligenbergerbeek met veel variatie in biotopen; van schrale droge zandgrond tot plasdraszones. De Werkgroep Planten van de KNNV Amersfoort heeft in de zomer van 2019 op verzoek van de stichting een inventarisatie gemaakt van de vegetatie in een deel van dit terrein.
Download het Rapport Vegetatieonderzoek van de Willemsduintjes. ‘Er zijn 184 soorten planten aangetroffen op 1,8 ha, dat is erg veel. De verklaring is dat het terrein meerdere biotopen heeft; natte en droge gebieden met overgangen, waardoor het aantal soorten planten omhoog vliegt. Het terrrein van de Willemsduintjes is vegetatief een juweeltje voor Amersfoort.’ Zie ook Stadspark Elisabeth Groen
2019 | Vegetatieonderzoek Bospercelen bedrijventerrein Ambachtsweg in Leusden
De Werkgroep Planten heeft in 2019 een vegetatieonderzoek uitgevoerd in twee bospercelen achter het bedrijventerrein aan de Ambachtsweg in Leusden. Dit terrein is van Stichting De Boom. De 2 percelen zijn gave rabattenbosjes en vrij uniek voor de Gelderse Vallei. Het is kleinschalig, maar ze hebben een robuust karakter met weinig menselijke ingrepen en een de grote variatie in bodem en vegetatie. Een deel is droog en staat vol berken en fijnsparren, het andere deel is een nat rabattengebied met veel zwarte elzen.
Download het Rapport Vegetatieonderzoek Bospercelen Ambachtsweg
2018 | Natuuronderzoek langs de Modderbeek
In 2018 is op verzoek van Waterschap Vallei en Veluwe een uitgebreid inventarisatie-onderzoek uitgevoerd langs een deel van de Modderbeek tussen Achterveld en Leusden. Deze benedenloop was enkele jaren geleden nog een snel afwaterende beek met vrij steile oevers, maar is nu een sterk meanderende beek geworden met brede plasdraszone’s. Dat maakt de beek landschappelijk zeer bijzonder. Het gebied is een niet toegankelijk voor publiek. De deelnemende werkgroepen kregen een ontheffing van het Waterschap.
Download het Rapport Natuuronderzoek Modderbeek 2018. Het verslag is gepresenteerd en aangeboden aan het Waterschap tijdens een informatieavond op Groot Zandbrink.
2017 | Natuuronderzoek Begraafplaats Rusthof Amersfoort
De KNNV Amersfoort e.o. heeft op verzoek van CNME Het Groene Huis in Amersfoort in 2017 de natuur op de begraafplaats Rusthof in kaart gebracht. Er zijn inventarisaties gemaakt van planten en bomen, paddenstoelen, mossen en korstmossen, vogels, vleermuizen, reptielen en insecten. De poelen zijn geïnventarisserd, en de historie van het gebied is beschreven. De begraafplaats grenst aan het bos van landgoed Den Treek. Het terrein is rijk aan vogels, en er hangen veel nestkasten.
Download het Rapport Natuuronderzoek Begraafplaats Rusthof. Het rapport is aangeboden aan de gemeente Amersfoort en de beheerders van de begraafplaats.
Zie ook de rapporten van eerdere inventarisaties.