Project 2024: inventarisatie natuurgebied Bloeidaal

De KNNV-Amersfoort organiseert elk jaar natuuronderzoek in een adoptieterrein. In 2023 was dat de omgeving van Huize Heiligenberg. In 2024 is dat het natuurgebied Bloeidaal op de grens van Amersfoort en Leusden, een gebied van het Utrechts Landschap.

Het natuuronderzoek 2024 duurt van 1 januari tot en met 31 december. Net als andere jaren, zullen veel werkgroepen weer meedoen en inventariseren wat er loopt, vliegt zwemt, bloeit enz. Aan het eind van het jaar worden de deelverslagen geschreven en samengevoegd in een gezamenlijk rapport.

In Bloeidaal is in 2007 het agrarische gebied omgevormd tot natuur met schrale graslanden, rietmoeras, bosschages en poelen. Bij hevige regenval wordt het gebied gebruikt om het te veel aan water in het Valleikanaal en de Barneveldse Beek op te vangen. Geen prikkeldraad en hekken, wat zorgt voor een gevoel van natuurlijkheid. Dit is mooi voor de mens en voor de plant, maar voor een dier is het nog mooier. De afwisseling tussen kleine bosjes, bloemrijk grasland, rijen met elzen, water en de beek zorgt voor een leefgebied voor veel soorten.

Het gebied ontwikkelde zich in korte tijd tot een trekpleister voor vogels als kleine plevieren, witgatjes, boerenzwaluwen, grutto’s, de wulp, tureluur en wintertaling. Ook voor insecten is het een mooi gebied, zoals voor de grote roodoogjuffer op de foto. Nu de bosschages en graslanden zich verder ontwikkelen en het langzamerhand minder open wordt, verandert de soortensamenstelling. Leuk voor de KNNV om te onderzoeken welke kant het op gaat!

Contact: coördinator Arie van den Bremer, a.vandenbremer@telfort.nl of een van de werkgroep-coördinatoren.