17 sept | WNA Natuurlezing: Bodembiologie beter in beeld

WNA Natuurlezing | Bodembiologie beter in beeld – door Gerard Korthals
dinsdag 17 sept 2024 | 20:00-22:00 uur | Het Groene Huis & online

Dicht bij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus ook voor onszelf. De bodem onder onze voeten vormt letterlijk en figuurlijk de basis van ons bestaan. Bodems brengen niet alleen voedsel voort, maar zijn ook belangrijk voor natuur, milieu, klimaat, waterhuishouding, consumenten en burgers.

Bodemecoloog Gerard Korthals van de Wageningen Universiteit laat ons in zijn lezing op 17 september zien hoe dit allemaal samenhangt. Hij vertelt over de biologie van de bodem, over de recycle-machine, bedreigingen en disbalans. Kennis over het bodemleven is belangrijk. Die kan je gebruiken om te sturen op duurzaam bodembeheer, bijvoorbeeld in akkerbouw en de (moes)tuin.

Bodemfuncties – Grondsoort en landgebruik (landbouw, woningbouw, natuur) beïnvloeden de gezondheid van het bodemleven, maar andersom ook! Zonder het juiste bodemleven zijn bepaalde typen van landgebruik moeilijk of soms onmogelijk. Er wordt veel onderzoek gedaan om de bodem en het bodemleven te begrijpen, en te zoeken hoe we de functies ervan kunnen beïnvloeden zodat dit het beste past bij het beoogde landgebruik. Dit geldt niet alleen voor de productie van ons voedsel, maar ook voor de rol van de bodem bij natuurherstel, waterberging, herstelvermogen tegen (hitte)stress en bodemdaling.

Foto: Schubmier, gekenmerkt door een enkele ‘schub’ tussen borststuk en achterlijf. (foto Theodoor Heijerman)

Meer over bodemdieren: van 20 sept t/m 7 okt worden de Bodemdierendagen 2024 gehouden, en op zondag 22 sept wordt de film ‘Onder het maaiveld’ gedraaid in Het Groene Huis. Zie hieronder voor meer informatie.

WNA NATUURLEZING – praktische informatie
Datum: dinsdag 17 september ‘24
– Tijd: 20:00-22:00 uur (zaal open om 19:30 uur)
– Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21 in Amersfoort
– Toegang: Gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig. Koffie en thee zijn tegen betaling verkrijgbaar.
– Online te volgen: via deze Zoom-link; login op dinsdag 17 sept vanaf 19:45 uur. Vragen stellen kan alleen live in Het Groene Huis.

WNA Natuurlezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort

———

Bodemdierendagen 2024, van 20 sept -7 okt
De lezing van Gerard Korthals is een voorbode voor de Bodemdierendagen 2024, waar hij een van de initiatiefnemers van is. Het is een burger-wetenschapsproject waarmee aandacht gegeven wordt aan de natuur in de bodem. Wat leeft daar allemaal en wat is het belang daarvan voor een gezonde natuur? De Bodemdierendagen vinden steeds plaats rond dierendag, dit jaar voor de 10e keer. Onder het motto ’10 voor de bodem!’ kan iedereen meedoen met het inventariseren van de bodem. Ga op bodemdierensafari in je eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs je balkon en geef je waarnemingen door als citizen scientist. Hoe je kunt meedoen, is te vinden op bodemdierendagen.

22 sept | Film: Onder het Maaiveld
Op zondagmiddag 22 september is de junior-versie van de film te zien in Het Groene Huis. Er zijn twee voorstellingen: om 13 uur en om 15 uur. Ook boeiend voor ouders en andere volwassenen. De film wordt aangeboden door het IVN in het kader van de Bodemdierendagen. Gerard Korthals was als bodemexpert betrokken bij het script en de opnamen van deze vorig jaar verschenen bioscoopfilm. ‘Onder het Maaiveld’ gaat over het bodemleven en legt ook de functie uit van een gezond bodemleven. Hij zal in de WNA-lezing iets vertellen over ‘the making of’; welke uitdagingen overwonnen zijn en hoeveel tijd en geduld het gekost heeft.