WNA Natuurlezing: Virussen – de kracht van schijnbare eenvoud

Online Natuurlezing door Puck van Kasteren
dinsdag 2 februari 2021 | 20:00-21:00 uur | online via Zoom

Voor de verandering staat niet COVID-19 centraal in deze lezing, maar virussen in het algemeen. Puck van Kasteren vertelt in deze online lezing het verhaal van allerlei soorten virussen: de biologie en de bestrijding, vroeger en nu.

Virussen zijn ontzettend klein. In de basis bestaan ze slechts uit een stukje genetisch materiaal (DNA of RNA) omhuld door een jasje van eiwitten. Ondanks – of dankzij? – deze eenvoud zijn virussen overal. Er bestaan virussen van zoogdieren, vogels, vissen en insecten, maar ook van bacteriën, schimmels en zelfs planten. Virussen hebben altijd een gastheer nodig om zich te vermenigvuldigen en het zijn meesters in het manipuleren van hun omgeving. Bijvoorbeeld door het buiten spel te zetten van de afweer die ons normaal gesproken beschermt tegen infecties. Sommige virussen, zoals de veroorzaker van een koortslip, zijn hierdoor in staat een leven lang in het lichaam aanwezig te blijven. Vaccinatie is één van de belangrijkste middelen om ziekte door virussen te voorkomen, met als grootste succesverhaal de eliminatie van het pokkenvirus.

Hoe vermenigvuldigen en verspreiden virussen zich? Welke trucs gebruiken ze om hun gastheer te beïnvloeden? Hoe kunnen we ons beschermen tegen virussen? En zijn virussen eigenlijk altijd slecht?

Puck van Kasteren promoveerde eind 2014 op een moleculair virologisch onderzoek aan de Universiteit Leiden. Sinds 2016 werkt zij als viroloog aan het RIVM, waar zij onderzoek doet naar de afweer tegen luchtwegvirussen, in het bijzonder het RS virus. 

Online WNA Natuurlezing: Virussen – de kracht van schijnbare eenvoud
– datum: dinsdag 2 februari 2021
– tijd: 20:00-21:00 uur; login om 19:50 uur
– locatie: online via Zoom

Contact WNA Natuurlezingen
Rien Jans, rienjans@xmsnet.nl

Organisatie: Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.