Nachtzwaluwen excursie Den Treek

KNNV Vogelwerkgroep
Nachtzwaluwen excursie in Den Treek op 26 juni 2021
Verslag: Frans Bokdam

De hele week gaf het weerbericht de verwachting aan dat het deze zaterdagavond geen gezellig excursieweer zou zijn. Dat zou jammer zijn, want in mei was onze excursie op Vliegbasis Soesterberg ook al in het water gevallen. Maar: het is hartstikke mooi weer deze avond.

Vooraf hebben zich negentien personen aangemeld, om half tien zijn we met  zestien personen (drie afmeldingen) op de afgesproken plek, de parkeerplaats Treekerpunt aan de Treekerweg.

We splitsen ons in twee groepen. Eén groep, aangevoerd door Jan van der Linden, met Marijke Vos, Kees van Weegen, Jan Westerhof, Jan Buijs, Jan Dekker, Kees Quaadgras en Ank Latte. De andere groep staat onder leiding van Gert de Wit met als leden Elly van der Veen, Marjan Brouwer, Pia Kleverlaan, Ingrid van Kesteren, Albert (gast), Migiel (gast) en Frans Bokdam.

We komen voor de Nachtzwaluw maar we willen ook graag de houtsnip zien. Tot half elf laten die twee soorten zich niet zien of horen. Wel horen en zien we de Vink, Merel, Buizerd, Zwaluwen (welke?) en een paartje Roodborsttapuit. We horen de Zwartkop, Boompieper, Kneu, Bosuil en Tjiftjaf. Beide groepen zien ook geregeld vleermuizen langskomen (maar welke?) Als leuke bijvangst meldt de groep Jan van der Linden dassensporen en Gert de Wit c.s. horen een blaffende ree.

Het hoofdprogramma begint echt om half elf. De Houtsnip laat zich horen en vliegt verschillende keren over. Beide groepen zien en horen Nachtzwaluwen. Jan c.s. horen drie zingende Nachtzwaluwen en zien ook nog twee laagvliegers. Gert c.s. horen vijf Nachtzwaluwen, en zien er één in een boom zitten en een ander aankomen vliegen.

Kortom, we kunnen terugzien op een zeer geslaagde excursie.

Zie de Vogel Werkgroep voor meer excursies.

Contact en informatie
Frans Bokdam, fransbokdam@gmail.com