Terugblik Spetterexcursie Waterloopbos

Spetterexcursie: Waterloopbos
zaterdag 28 augustus 2021 | vertrek 10:30 uur vanaf de carpoolplaats in Leusden

Voor onze Spetterexcursie gingen we dit jaar naar het Waterloopbos in Marknesse in de Noordoostpolder. We kregen daar een rondleiding door gidsen van Natuurmonumenten.  

Terugblik – ‘Om 10.30 uur vertrekken we met 4 auto’s en 13 deelnemers (eentje op eigen gelegenheid) vanuit Leusden en zijn om 12.00 uur in het Waterloopbos. We lunchen op een leuk graslandje met picknickbanken naast het restaurant bij de ingang. Het weer kan niet mooier. Om 13.00 uur arriveren twee heren in groene pakken van Natuurmonumenten. We verdelen de groep over de twee gidsen en gaan op pad.’ – lees verder voor het verslag.

Organisatie: Arie van den Bremer en Leendert Smit

Over het gebied – ‘Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos.’ In 1996 werden de laatste onderzoeken uitgevoerd, sinds 2002 is het gebied in beheer bij Natuurmonumenten. ‘In het bos kun je goed zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn overwoekerd door mossen, planten en bomen. Er zijn veel plaatsen waar vogels en kleine zoogdieren schuilen. In het water is nieuw leven ontstaan. Er zijn allerlei libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden.’ Lees verder: Natuurmonumenten Waterloopbos