Eindejaars Plantenjacht 2022-2023

Elk jaar wordt door de Floron een zogenaamde Eindejaars Plantenjacht georganiseerd. De plantenwerkgroep van de KNNV Amersfoort doet daar al jaren aan mee. Altijd een leuke bezigheid in deze winterdagen.

Dit jaar hebben we 34 soorten bloeiende planten gevonden. Rond Kerst en de jaarwisseling is de werkgroep 5 keer op pad geweest en in totaal hebben 13 mensen meegedaan. Sommigen zijn meer dan een keer mee geweest.

We hebben gezocht op 5 plaatsen in Amersfoort en Leusden, waar het naar verwachting een beetje luw tot warm is, en dat is vooral onder hagen, langs muren en in boomspiegels.

Klein kruiskruis (zie foto) is landelijk het meest gevonden. 18 Soorten uit de landelijke Top-25 (Floron-lijst) zijn ook door ons gevonden.

Madeliefje, paardenbloem, herderstasje en Canadese fijnstraal vonden wij op alle locaties, klein kruiskruid op vier locaties. Daarnaast hebben we nog 16 andere bloeiende soorten gevonden (KNNV-extra-lijst). Onze vondsten staan in onderstaande tabel.

Op de foto vergelijken twee teams hun vondsten, op een terras bij de Onze Lieve Vrouwetoren.

Vorig jaar zijn we op vijf (andere) locaties geweest en toen zijn er 38 soorten gevonden. Het jaar daarvoor werden 78 soorten gevonden op 9 locaties. Een verklaring voor de verschillen is moeilijk te geven omdat de locaties qua omstandigheden niet altijd gelijk zijn. Het weer in december speelt ongetwijfeld ook een rol. Dit jaar waren er voor de kerst een aantal flinke ijsdagen maar het effect is niet bekend.

Het was vaak mooi weer en altijd gezellig, en dat is ook belangrijk.

Arie van den Bremer, coördinator planten werkgroep