28 mrt | WNA Natuurlezing: 10 jaar Slechtvalken in Amersfoort

Natuurlezing door Henny de Bruin (Slechtvalken-team Amersfoort)
dinsdag 28 maart 2023 | 20:00-22:00 | Het Groene Huis, Amersfoort & online

Wie in het broedseizoen in de binnenstad van Amersfoort komt, kent ongetwijfeld het luide gekekker in de lucht, de alarmroep van een rondvliegende slechtvalk die verstoord is op haar nest. Sinds 2013 huist er een paartje slechtvalken op de Onze Lieve Vrouwetoren (OLV-toren). In 2014 werden de eerste jongen daar geboren, inmiddels zijn er in tien jaar tijd in totaal al 28 jonge slechtvalken op de toren uit het ei gekropen. Henny de Bruin heeft het reilen en zeilen van de Amersfoortse slechtvalken vanaf het begin gevolgd. Hij vertelt erover in de WNA-lezing van 28 maart.

Pesticiden – In de vorige eeuw, in de jaren 60 tot in de jaren 70, nam het aantal slechtvalken in West-Europa sterk af. Zoals alle roofvogels (en andere roofdieren), heeft de slechtvalk sterk te lijden gehad van de pesticiden, zoals DDT, die in de landbouw gebruikt werden en in de voedselketen belandden. In Nederland was de soort bijna verdwenen. Sinds het verbod op pesticiden in 1973 kon de populatie slechtvalken zich echter herstellen en sinds circa 1990 was de slechtvalk op eigen kracht terug als broedvogel in Nederland. Maar de eerste nesten moesten wel geheim gehouden worden en beschermd tegen illegale eierhandelaren; een slechtvalkenei kon zo’n 10.000 euro opbrengen op de illegale markt!

Nestplaatsen – Van nature leeft de slechtvalk in de buurt van steile kliffen en bergwanden, waar hij broedt in ondiepe holtes en nissen. Hij bouwt zelf geen nest, maar neemt genoegen met een kuiltje. Hoge bouwwerken zoals hoogspanningsmasten en hoge gebouwen in stadscentra doen de slechtvalk denken aan zijn natuurlijke leefgebied. Zo heeft vanaf begin 2013 een paartje slechtvalken de OLV-toren in hartje Amersfoort uitgekozen als woonplek.

10 jaar Slechtvalken op de OLV-toren in Amersfoort

Slechtvalken-team – Henny de Bruin is een van de leden van een speciaal slechtvalken-team, dat in het broedseizoen 24/7 de gebeurtenissen volgt in en rond de nestkast op de OLV-toren. Bij de nestkast staan twee webcams, die te bekijken zijn op de eigen webpagina van de Amersfoortse slechtvalken, zie Het Groene Huis | Slechtvalk. Hier is ook veel informatie te vinden, en verslagen met foto’s en video’s van vorige jaren.

In 10 jaar tijd heeft Henny heeft veel verhalen en beeldmateriaal verzameld rond de OLV-slechtvalken, maar ook over het werk dat het slechtvalken-team achter de schermen heeft verzet om de het broedsucces van de slechtvalken te waarborgen. Dit belooft een boeiende lezing te worden, doorspekt met Henny’s prachtige foto’s.

WNA Natuurlezing: 10 jaar Slechtvalken op de OLV-toren in Amersfoort
– Datum: dinsdag 28 maart 2023
– Tijd: 20:00-22:00 uur, de zaal is open om 19:30 uur
– Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21 in Amersfoort
– Toegang: De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Aanmelden is niet nodig, maar kom op tijd.
– Online: login om 19:50 uur via Zoom-link https://us06web.zoom.us/j/82648284959 met wachtwoord 12345. (Let op: je hebt het wachtwoord nodig!) Vragen stellen kan alleen live in Het Groene Huis.

Contact WNA Natuurlezingen
Anneke Abma, anneke.abma@kpnmail.nl

Organisatie
WNA Natuurlezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.