Minicursus Tuinvogels & Tuinvogeltelling 2022

Nationale Tuinvogeltelling 2022 was op 28, 29 & 30 januari 2022
Zie Vogelbescherming – Tuinvogeltelling

Leer tuinvogels herkennen, en ontdek hoe je meer vogels in jouw tuin krijgt – In de week voor de Tuinvogeltelling werd een gratis Minicursus Tuinvogels georganiseerd, op woensdagavond 26 januari 2022, online via Zoom dus vanuit huis te volgen, met een excursie op zaterdag 29 januari. De minicursus werd gegeven door Gert de Wit, KNNV-Amersfoort Vogelwerkgroep.


Verslag minicursus en excursie
Er hebben zich 30 cursisten aangemeld. Gert presenteert dia’s met informatie over de vogelsoorten die je kunt aantreffen in je tuin, bijzondere kenmerken van de vogelsoorten, hoe je een voederplaats kunt inrichten met welk soort voedsel en met welk soort kijker je observaties kan ondersteunen.

Gert vertelt over zijn eigen ervaringen met voornoemde onderwerpen, waardoor de presentatie een levendig geheel wordt. Bijvoorbeeld: kijk niet onmiddellijk gericht, maar met een brede blik, zodat je een brede kijk hebt om beweging van vogels in de bomen, op het veld of op het water waar te nemen.

Voor de excursie op zaterdagochtend 29 januari om 09.00 uur verzamelen 6 cursisten en 5 KNNV-ers (Gert, Leoni, Paul, Albert en Frans) zich bij de biologische kwekerij ‘Klein Hof’ in Terschuur. De kwekerij ligt tussen weilanden en bij een bos. Eigenaar Albert heeft de afgelopen veertien dagen voer gestrooid. Prima plek voor vogels.

We beginnen met een verkenning langs de bosrand. Na drie kwartier zetten we onze observatie voort in de werkschuur. Het weer is grauw. Albert heeft de kachel opgestookt, en schenkt koffie en thee met cake.

We hebben gezien:
1 Grote bonte specht (man)
5 Vinken
1 Winterkoning
3 Koolmezen
4 Pimpelmezen
2 Huismussen
1 Koperwiek
1 Boomklever
Ondanks de goede voorbereiding valt de oogst tegen. Maar een kniesoor die daar wat om geeft.


Contact: Gert de Wit, coaching@gertdewit.nl Verslag: Frans Bokdam